Zanimljivosti

U težnji da rekonstruišu istoriju gajenja glista, stručnjaci iz oblasti lumbrikulture pozivaju se na zapise po kojima je još u starom Egiptu glista bila proglašena zaštićenom životinjom, jer je bilo uočeno njeno blagotvorno delovanje a plavnim područjima pored Nila. Grčki filozof Aristotel (384 – 322 godine pre naše ere) nazvao je gliste “crevima zemlje”, uočavajući njihovo fertilizatorsko i ekološko delovanje na srediu u kojoj žive. Trebalo je da prođe preko 2000 godina da se sa punom istraživačkom strašću glistama, kao predmetu posebne pažnje, 1837. godine vrati Čarls Darvin. Njegova istraživanja kulminirala su natpisom o kišnim glistama i ziratom zemljištu u kojem, pored ostalog, konstatuje da gliste u Škotskoj u toku jedne godine svare i izbace na površinu do 4 kg suve materije na kvadratni metar. Darvin je pisao: „Kad posmatramo prostranstva pokrivena tresetom, moramo se setiti da mekoćum od koje mnoge lepote zavise, u osnovi dugujemo glistama koje su beskrajno dugo nivelisale sve što štrči u tom prostoru. Fantastično je saznanje da će čitavi ovi pejzaži preći opet po ko zna koji put kroz tela glista. Ne postoje, bez ijednog iziuzetka, druge životinje koje su u istoriji sveta igrale tako važnu ulogu kao što su ova mala stvorenja.”
O nama

Uzgojem kalifornijskih glista se bavimo duže od 20 godina. Ukoliko se odlučite za kupovinu legla, imaćete priliku da lično vidite proces proizvodnje kalifornijskih glista. Takođe, uz svako kupljeno leglo se dobija kompletna literatura o uzgoju. Nalazimo se u Novom Bečeju, ali postoji mogućnost slanja legala poštom.

Upotreba

Sveopšta popularnost, gotovo moda gajenja glista zasnovana je na njihovoj ogromnoj koristi za ljude, i to direktnoj – kada prodajući ih zarađuju novac – i indirektnoj – u povećanju prinosa i prihoda u poljoprivredi ili kao efikasan činilac u očuvanju čovekove sredine od daljih zagađivanja.

Kontakt

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, primedbu ili predlog možete nas slobodno kontaktirati.

Telefon: 062 1771410
E-mail: kalifornijskaglista@yahoo.com

© Copyright 2013, Novi Bečej